torstai 27. kesäkuuta 2013

Rastaita ihmetellessä

Nyt jodun palaamaan tähän teksiin uudemman kerran, koska päivän aikana on käynyt selväksi, että räkättirastaiksi luulemani linnut ovatkin eri lajeja! Eli alla näkyvä pesä on mustarastaiden pesä, mutta Elli ei olekaan tämän pesän tulos, koska se on mitä ilmeisemmin räkättirastas! Meidän pihassa asuu siis epämääräinen määrä rastasperheitä, joista yksi etupihalla ja toinen takapihalla. Tien toisella puolella on sitten samaan yhdyskuntaan kuuluva mustarastasperhe, joten melkoinen räksätys tässä ympärillä käy. Varsinkin takapihalla asustavan perheen elämää on niin hauska seurata näin loman ratoksi, varsinkin nyt, kun poikaset ovat ns. pudonnut puusta.

Äiti-rastas

Yhdestä poikasesta tosin ei ole havaintoa tiistain jälkeen, joten toivon, että se kuitenkin on vielä hengissä. Se raukka pöllähti puusta, kun olimme ystävän kanssa lounaalla patiolla ja seurasimme sen epätoivoista räpiköintiä seiniä pitkin, kun se yritti löytää tiensä pois nurkkauksesta, jonne se jotenkin joutui. Lopulta se onnistui löytää tiensä kesäkeittiön kautta kohti vapautta ja se lensikin mallikkaasti naapurin pihaan, jonka jälkeen en ole siitä enää havaintoja tehnyt. 

Alla olevan poikasen kanssa sen sijaan kohtasimme tänään vahingossa kahdesti. Ekalla kertaa se säikäytti minut pyrähtämällä lentoon kukkapenkistä ja toisella kertaa olin siirtämässä tuolia, kun huomasin sen kyyhöttävän maassa lähellä pesäpuutaan - joka siis ei olekaan sen pesäpuu, kuten aluksi luulin! Jähemetyimme molemmat kivipatsaiksi, mutta sitten otin karmerani hyvin rauhallisesti käteen ja sain napsastua siitä kuvan ennenkuin hipsin pois säikyttelemästä sitä.

Elli

























Rastasperheen isä on erittäin ahkera matojen hankkija. Se käyttää naapurin nurmikenttää pääasiallisena ravinnonhankintapaikkanaan ja sen pyrähdysten perusteella pystyy päättelemään, missä poikanen/poikaset milloinkin ovat.

Isä-rastas
Toivottavasti sitten ensi keväänä muistavat, että meidän kesäkeittiö ei ole sallittu pesänrakennuspaikka. Reviirikiistoista johtuen tämä nykyinen pesä on uusintapesä ja toivon mukaan perheen muisti pelaa ensi keväänä ja rakentavat pesänsä suosiolla jonnekin muualle, kuin kesäkeittiöön. Wikipedia tietää kertoa, että Euroopan vanhin räkättirastas on rengastettu Suomessa ja se eli 18 vuotta ja 7 päivää. Eli ei ihan lyhytikäisiä nämä pikkutsirpat! Niinpä tässä on pitkä yhteiselo luvassa, mutta eihän puutarha olisi mitään ilman näitä luonnon omia eläväisiä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti