maanantai 1. huhtikuuta 2013

Rakastu ranskalaiseen

Aikaisemmin en ehkä ymmärtänyt niitä, jotka intoilivat ranskalaisen keittiön mahtavuudesta mutta pikkuhiljaa alan ymmärtää, että onhan se makumaailmaltaan erittäin maistuva ja MasterChef kilpailijan Kiran ajatuksia lainaten "ruoanlaiton perusta". Kyseisen MasterChef-jakson innoittamana kaivoin jälleen esille tutun keittokirjan ja sieltä Provencelaisen kananpoika-reseptin.



Tätä ruokaa kannattaa valmistaa, jos on angsteja, koska niitä pääsee purkamaan nuijimalla fileitä littaniksi. Valmistus oli erittäin helppo ja nopea, joten tätä annosta voi suositella ihan arkiruuaksi. Maun tähän ruokaan antaa cayennenpippuri - tuliainen Ranskan kolonialismin ajalta. Seuraavalla kerralla laitan sitä vähän enemmän kuin mitä reseptissä sanotaan.

Poulet à la Provençale

4 annosta
6 kypsää luumutomaattia
4 nahatonta broilerin rintafileetä (à n. 150-175 g)
5-7 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi hienona silppuna
16-24 kivetöntä mustaa oliivia
pieni kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
suolaa

1. Poista rintafileiden alta sisäfileet ja säästä ne muuta käyttöä varten
2. Pane fileet kahden leivinpaperiarkin tai kelmun väliin ja nuiji ne n. 1 cm paksuisiksi pihveiksi. Mausta suolalla ja cayennenpippurilla
3. Kuumenna 3-4 rkl oliiviöljyä kohtalaisella lämmöllä suuressa paksupohjaisessa paisinpannussa. Lisää broilerinfileet ja kypsennä 4-5 min. kunnes ne ovat kullanruskeita ja juuri ja juuri kypsiä; käännä kerran. Siirrä fileet lämmitetylle lautaselle ja pidä lämpimänä sillä aikaa kun valmistat tomaatit ja oliivit. 
4. Pyyhi paistinpannu puhtaaksi. Lisää 2-3 rkl oliiviöljyä ja paista valkosipulia 1 minuutti, kunnes se on kullankeltaista ja tuoksuvaa. Sekoita joukkoon oliivit, kypsennä vielä 1 minuutti ja lisää tomaatit. Suikaloi basilikanlehdet ja sekoita ne tomaatti-oliiviseokseen, lusikoi seos sitten broilereiden päälle ja tarjoile heti. 

Ranskalainen keittiö: Carole Clements ja Elizabeth Wolf-Cohen. Gummerus 2005



Argh näitä kuvia! Onneksi ruokakuvauskurssi lähenee!

Lopuksi vielä Murussa töissä oleva Niki paljastaa ranskalaisen keittiön saloja. Linkki nähtävillä 28.4.13 asti:

Nicholas

Maanantaina 8.4. tulee 5:lta elokuva Julie & Julia :) Aion katsoa!

leffatraileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti