sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

NIKON School and food

Olin odottanut tätä päivää ihan sieltä Nurmijärven opiston valokuvakurssista lähtien, joten odottavaisin mielin lähdin kohti Katajanokkaa ja Kuura events & kitscheniä. Luvassa olisi kuuden tunnin tehoannos valokuvausta ja ruuanlaittoa.


Sen verran taustatietoa, että kun ostaa Nikonin suomalaiselta jälleenmyyjältä saa kaupan päälle 2,5 tunnin mittaisen perehdyttämiskoulutuksen oman kameran käyttöön. Tätä kun lähdin netistä etsimään törmäsin tähän yhdistettyyn ruoanlaitto & kuvauskurssiin ja ilmoittauduin. Tuo perehdyttämiskurssi Nikon 1:lle on vasta kesäkuun 12. päivä, joten mukavaa lomatekemistä luvassa juuri keskellä parasta valokuvaussesonkia :)

Päivä alkoi oikein mukavasti tervetulokuoharilla ja lohesta tehdyllä Amuse-bouchella. Tämän jälkeen 20 hengen ryhmä jaettiin kahtia ja osa jäi aloittelemaan ruoanlaittoa ja puolet siirtyivät yläkertaan teoriaosuuteen Timo Ripatin johdolla.


Tässä muutamia asioita lyhyesti poimittuna omista muistiinpanoistani:

Valo ja valaisu ovat kaiken a ja o
Sommittelu: siirtele annosta, siirtele kameraa
Reunoilta siirrytään kohti keskustaa
Luovaa heijastimien käyttöä: kattilankansi tai aluminifolio kelpaavat paremman puutteessa
Kuvaa valmistusvaiheita
Huomioi peilaavat pinnat, kuten keitoissa ja kastikkeissa
Softaus ehkä jäämässä pois muodista ja siirrytty enemmän kuviin, jossa myös tarjoiluastiat ja ainesosat näkyvillä
2-3 selkeää elementtiä kuvaan
Kuvia tunnelmista ja teemoista: valmistusvaiheita, annoskuvia, teemakuvia
Ruoan "murjominen" kuviin: taitetaan leipä käsin auki tai leikataan lihaa tms, jolloin saatetaan kuvan katsoja siihen tilaan, että hän olisi jo maistanut ruokaa 
Pyri saamaan kuvaan kolmiuloitteisuutta tuomaan mielenkiintoa
Selkeys: puhtaat linjat ja puhtaat värit
Käytä ns. pihtivaloa: Päävalo, annos ja täytevalo ovat samassa linjassa toistensa kanssa
Heijastava valo ei saa olla voimakkaampi kuin päävalo
Aloita aina kuvaus pelkällä päävalolla ja katso, minne kuva tarvitsee lisää valoa apuvalosta
Käsisalamoiden käyttö on tavallista nykyisissä lehtikuvissa
Pehmeää valoa päävalosta ja kovaa valoa apuvalosta
Viimeinen silaus tehdään aina siinä vaiheessa, kun valot ja kaikki muu on katsottu valmiiksi ja sitten vasta kaadetaan kastike lämmitetylle lautaselle
Tummalla varjostimella saadaan liika valoisuus pääkohteen ulkopuolelta pois
Kuvauskulman tulisi muistuttaa annoksen ääreen istahtaneen ruokailijan katselukulmaa
Kuva: Minna Scheinin



En nyt lähde ihan kaikkia reseptejä aukomaan, mutta kuitenkin muutaman. Ensimmäisenä hunajarosmariinikastikke, joka sopi niin täydellisesti vuohenjuustotoastin ja luomusalaatin kanssa: 

4 dl hunajaa
1 dl omenaviinietikkaa
10 tuoretta rosmariinin oksaa

Mittaa kattilaan hunaja ja omenaviinietikka. Kiehauta hunaja ja etikka ja lisää rosmariininoksat. Keitä kastiketta hetken ajan kasaan ja nosta sivuun liedeltä. Kun salaatti on koottu valmiiksi kiehauta kastiketta hetken ja kaada se kuumana juuston päälle. Kastike säilyy jääkaapissa ainakin viikon, rosmariinin oksat saavat olla mukana makua antamassa.  

Salaatti annosteltuna odottamassa vuohenjuustotoastia
Henkilökohtainen hehkutus yllä olevasta kuvasta. Opin vihdoinkin omalla minijärkkärilläni tekemään kuvan, jossa sekä etuala että tausta ovat suttuiset ja keskellä on skarppi kohta. Kiitos auttavaiselle kuvaajalle Rovaniemeltä! Alla vielä valmiin annoksen kuva.




 Pääruoksi oli siikaa lämpimän perunasalaatin päällä ja savuporokastikkeella. Oli todella hauska yhdistelmä! Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla kotonakin - vaikka tiedättekin suhteeni kalaan ;)


Pääruoan jälkeen ennen jälkkäriä oli mahdollisuus nautiskella juustoja persikkachutneyn kanssa. 


Sitten haluan vielä jakaa jälkkärin, koska se oli myös todella hyvä! Se ei ollut liian makea vaan siinä oli mukavan pirtsakka maku, joka todennäköisesti tuli siideristä. 

Päärynätartaletti, mascarponevaahtoa ja viikunabalsamicoa

400 g päärynöitä
100 g sokeria
2 dl päärynäsiideriä
Maizenaa

Pese päärynät hyvin ja kuivaa ne. Leikkaa ne kuutioiksi. Kuumenna siideri kiehuvaksi ja lisää sokeri. Suurusta Maizenalla ja lisää päärynät, kiehauta vielä kerran ja anna jäähtyä. 

Mascarponevaahto

2 dl vaahtoutuvaa vanhanajan vaniljakastiketta
2 dl Mascarponejuustoa
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi vaniljasokerin kanssa. Lisää mascarpone vaahdon sekaan kevuesti sekoittamalla. Laita päärynäseos tartalettiin ja päällystä vaahdolla. Koristele viikunabalsamicolla. 



Illallispöytä ei ollut ihan sellainen, että normi ravintolassa sitä olisi katsottu hyvällä :D Kameroiden lisäksi huomatkaa Maarin ihanat rakutekniikalla tehdyt koivuiset vaasit. Hyvä hyvä Lappilainen muotoilu! Muutenkin Kuura on sisustettu suomalaisella designilla ja kyseinen keittiö on vuokrattavissa max 22 hengen ryhmille joko niin, että Kuuran väki hoitaa tarjoilut tai niin, että porukka tuo mukanaan omar ruuat ja juomat ja kaikki keittiön tarvikkeet ovat silloin käytettävissä. Lue lisää täältä


Ihan oli mahtava päivä ja olen erittäin tyytyväinen, että osallistuin. Hetkeen ei varmaankaan omat ruokakuvat parane teknillisesti, koska ekan kuvan välineistöä minulla ei edelleenkään ole. Mutta nyt on muutamia niksejä kuitenkin, joiden avulla voin kotikonstein yrittää hakea parempaa valaistusta. Opiskelu jatkukoon! 


Lisää kuvia tulossa I am Nikon Finlandin Facebook-sivuille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti