maanantai 23. toukokuuta 2011

Uuden kukkapenkin perustaminen


Olin tilannut juurakoita Kannusjärven puutahurilta Juhalta, eli siis KodinKukat firmasta, koska sieltä saa todella hyviä taimia. Ongelmana oli vain se, että niille ei ollut tilaa missään olemassaolevassa penkissä, joten niille piti perustaa uusi.

Koska vietämme 90 % ulkonaoloajasta talomme sivupihalla halusin penkin sinne iloa tuomaan. Varmaankin tunnin verran kävelin ympyrää ja mietin, minne penkin laittaisin. Vaihtoehtoja oli useampikin, mutta vihdoin päädyin siihen, että pidän sen samassa linjassa kahden muun istutusryhmän kanssa, jottei homma menisi ripotteluksi (Puutarhurin ABC:stä opittua).

Pihalla ei ole vielä yhtään pyöreää penkkiä, joten eikun sellaista sitten piirtämään. Keppi ja naru-systeemillä nurmikkoon skraadut (kun ei ollut spraymaalia käytössä) ja sitten lapion kanssa hommiin.



Sivupihalla on kaikki penkit reunustettu ihan tavallisilla kivenmurikoilla, joten samalla linjalla piti jatkaa senkin suhteen. Näillä leveysasteilla näppärin tapa hankkia kiviä on mennä ostamaan niitä ja senpä vuoksi mekin suuntasimme lähistöllä sijaitsevaan - miksiköhän sitä kutsuisi - maansiirto/multa/kivi-firmaan. 20 e sedälle käteen ja eikun kiviä perikseen latomaan. Kaksi keikkaa piti heittää, koska auton jouset näyttivät sen verran painuvan kasaan painolastin alla.


Kotiin päästyämme ryhdyin asettelemaan kiviä kehän reunoille. Käytin vanhaa kikkakolmosta ja leikkasin multasäkeistä suiroja ja laitoin ne musta puoli ylöspäin kivien alle, jotta rikkakasvit eivät ihan valtoimenaan lähtisi kivien raoista kasvamaan. Lopuksi sitten reippaasti multaa (n. 400 litraa) ja kukkia istuttamaan. Juurakot uitin ennen multaan laittoa sadevesisäiliössä.

Olin valinnut penkkin mm. kosmoskukkia, jotka tulevat olemaan saman värisiä kuin punatiilitalomme. Nyt odotan innolla, että käykö minunkin kosmoksilleni, kuten ilmeisesti monelle on käynyt, että ne venähtävät luvatun 80 cm:n sijaan parimetrisiksi - kuulemma 165 cm korkeiksikin kasvanut! Jälleen on syksyksi muistettavaa, kun kosmoksetkin pitää nostaa maasta pois talveksi. Lisäksi penkin keskipisteeksi tulee kolme Pionia (Honey Gold). Reunoille siirsin toisesta sivupihan penkistä kaksi Kuunliljaa, jotka jaoin kahtia ja sain näin neljä rypästä. Lisäksi tein siirto-operaation kukille, jotka oliva rinnepenkissä, mutta näyttivät siellä hieman nupoilta. Koska olen hukannut puutarhakirjani, jonne olen aikaisemmat istutukset kirjannut, en millään muista, mikä kyseisen kukan nimi on. Jos siis joku tunnistaa, saa siitä hyvästä papukaijamerkin :-)


Nyt sitten toivon nopeaa kasvupyrähdystä ja jään odottelemaan, miten juurakot lähtevät kasvamaan ja kukkimaan! Rinnepenkkin laitoin sitten matalien kasvien tilalle kahdeksan n. 15 cm korkeiksi kasvavaa Neidonkurjenpolvea.

















Samaiseen penkkiin alimmalle tasolle lisäsin niinikään KodinKukista tilaamani Sormustinkukat täydentämään jo olemassa olevien Sormustinkukkien aukkoja.

















Lopuksi vielä kuvia kevään etenemisestä Klaukkalassa


Manteliruusu kukkii ennenkuin siihen tulee lehdet.


Syreenit alkavat tunnustaa väriä


Kevään ensimmäinen trimmaus by Janne


Luumupuu tekee kovasti entisen elämänsä versoja, jotka leikataan pois.


Koska kiviä jäi yli, reunustin niillä myös sivupihan reunapenkin.


Dahliat ovat tässä vaiheessa menossa


Ja kun on koko päivän tehnyt ahkerasti töitä voi palkita itsensä oman pihan raparpereista tehdyllä raparperihyveellä.












Sunnuntaina olin Unelmakoulun porukalla Naisten 10:llä ja paidassamme luki "I love UNELMA". Oma unelma on onneksi tiedossa, mutta onhan myös sinulla sellainen!

Sen luo joka uskoo hyvään
hyvä haltija eräänä päivänä
tulee sauvoineen
ja kysyy sitä yhtä ainoaa unelmaa
sitä alati mieltä polttavaa,
kaiken muuttavaa
Säälittäviä ovat ne
jotka eivät uskalla uskoa
hyvään ja haltijaan
ja vielä säälittävämpää on
jos ei sinä päivänä kuollakseenkaan tiedä
mitä toivoa.
- Tommy Tabermann -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti