tiistai 17. toukokuuta 2011

Toukokuun puolivälin kukkijat

Norjanangervo

Viimeviikon loppu ja tämän viikon alku on kelien puolesta ollut koleahko, tuulinen ja hieman sateinenkin, mutta se ei sinänsä ole ollut esteenä vähäiselle puutarhassa touhuamiselle. Ajan vain on yksinkertaisesti vienyt niin työ kuin maalämpöjärjestelmän jälkisiivoukset. Sillä aikaa kuitenkin on luonto herännyt kukkimaan ja loppuviikoksi onkin luvattu lämpimiä kelejä, joten toiveissa on, että kukinta tästä vielä kiihtyy.

Taimenkasvatushommat eivät oikein onnistuneet. Ilmeisesti unohdin harventaa taimia tai jotain, mutta pikkuhiljaa kaikki hentoiset kasvinalut kuihtuivat kasaan, vaikka yritin niitä tasaisesti suihkepullolla kastella. Ainut, joka lähti kunnolla kasvamaan on Hyasinttipapu. Ruusutarha sensijaan on lähtenyt hitaaseen mutta havaittavaan kasvuun. 

Edellisvuoden pikkupuuistutuksista Jasmike ja Lumipalloheisi ovat selvinneet talvesta hyvin ja tekevät nyt kovasti lehtiä. Sensijaan takapihan Manteliruusupuut, jotka jouduin siirtämään maalämpöhässäkän tieltä ovat kovin hitaasti nuputtuneet. Mutta molemmissa yksilöissä selkeät kukan nuput kuitenkin tulossa!
Manteliruusupuun kukannuppu


Myös pihamme kaksi omenapuuta, kirsikkapuu ja luumupuu seuraavat Norjanangervoiden jalanjäljissä ja työntävät valkoisia kukkiaan ihasteltavaksi. Viimevuoden omenasato oli runsas, joten jos vanhat merkit paikkaansa pitävät tulee tästä vuodesta vähäomenainen. Luumupuu sensijaan on tehnyt jo parina vuonna peräkkäin ihan hurjan sadon ja vaikka olemme kutsuneet naapuritkin syömätalkoisiin on niitä tipahdellut ylikypsinä maahan.



Kuten kuvasta näkyy, en ole vielä ehtinyt puutarhasaksineni raparperien kimppuun katkaisemaan valtaisaa kukintaa, joka sieltä lykkää. Tämä onkin niitä harvoja kasveja, joiden en halua kukkivan. Kukka vie energiaa itse varsilta ja saa ne ehkä jopa maistumaan hieman puumaiselta. 

Lopuksi ihan vain oman dokumentoinnin vuoksi kuvat muiden kukkapenkkien tämänhetkisestä tilanteesta.


Yläsivupihan sekapenkki

Etupihan muuripenkki

Sivupihan rinnepenkki

Sivupihan reunuspenkki

Sivupihan toinen reunapenkki
Kaariportin uudet säleikkövilliviinit + vanha kärhö


Etupiha yläpihalta kuvattuna
Vastaleikattu pensasaita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti