lauantai 23. maaliskuuta 2013

Toscanalainen ilta

Sää oli kaukana toscanalaisesta, kun suuntasin kohti Isoniitun koulua. Lunta tuprutti taivaan täydeltä, mutta kotitalousluokassa oli lämmin tunnelma ja mukana tuttuja niin valokuvauskurssilta kuin kollega Martinlaakson lukiostakin.



Kurssi oli Nurmijärven opiston järjestämä ja opettajana toimi Hanna Fräntilä. Hän oli koostanut illan menyyn, joka näytti tältä:

Leipätangot (Grissinit)
Antipasto-alkupalalautainen
Primo piatto - Fenkoli-tomaattikeitto ja artisokkaleivät
Secindo piatto - Pinaatti-kinkkuraviolit tuorepasta ja herkkutattirisotto
Pääruoka - Pestobroileri Parman tapaan
Contorni - Rosmariiniperunat / yrttipolenta ja tomaatti-munakoisovuoka
In salata - Rucola-pistaasisalaatti
Dolce - tiramisu ja mantelikeksit


Neljän hengen ryhmissä valitsimme, mitä kukakin tekee ja yhdessä parini kanssa olin vastuussa rosmariiniperunoista, pääruoasta ja mantelikekseistä. Tein itseasiassa tämän pääruoan ja lisäksi tiramisua pari viikkoa kurssin jälkeen, koska pestobroileri Parman tapaa oli todella herkullinen!


Pestobroileri Parman tapaan ja rosmariiniperunat

8 kpl maustamattomia broilerinfileitä
n. 6 rkl pestoa
n. 100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
200 g parmankinkkua
1-2 rkl oliiviöljyä

Nosta broilerifileet leikkuulaudalle. Halkaise fileet ja tee terävällä veitsellä viilto fileen päälle. Täytä syntyneet taskut pestolla. Silppua aurinkokuivatut tomaatit ja lisää ne taskuihin. Kiedo kunkin fileen ympärille parmankinkkua ja nosta broilerit voideltuun vuokaan. Pirskota päälle oliiviöljyä ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia, kunnes broilerit ovat kypsiä.  

HUOM! Älä missään nimessä lisää suolaa! 


Olisin kovasti halunnut koittaa, miten pastan tekeminen onnistuu, mutta nyt ei arpa osunut siihen ryhmään, joten taidan jatkossakin ostaa valmiit pastat kaupasta omatekemän sijaan. 



Polentasta tuli mieleen Jannen ja minun ensimmäinen Italian reissu, jolloin kiersimme pohjois Italiaa yhdessä italialasten kollegoideni kanssa. He veivät meidät pieneen vuoristokylään tapaamaan Pisognen koulun entistä rehtoria ja tuolla samaisella reissulla kävimme vuoristokylässä, jossa tehdään omaa Zorro-juustoa. Kylässä kävellessämme eräs vuoristoukko kutsui meidät kotiinsa ja hänellä oli polenta valmistumassa. Se näytti eriltä, kuin polenta, jota kurssilla teimme ja kieltäydyimme kohteliaasti maistamasta hänen herkuaan - emme ehkä niinkään itse polentan vuoksi, vaan enemmänkin hänen asumuksensa sotkuisuuden vuoksi :)



Ylitin itseni tällä kurssilla, sillä uskaltauduin maistamaan tattirisottoa, vaikka yleensä en saa mitään, mikä sisältää sientä sisääni. Mieleni ei kuitenkaan muuttunut - sienet eivät ole mun juttu!

Fenkoli-tomaattikeitto ja artisokkaleivät olivat oikein kiva yhdistelmä. Tomaattikeiton mausteet olivat oikein maukas, joten tätäkin täytyy koittaa uudestaan! 


Tiramisua tein uudemman kerran myöhemmin. Vertailin jonkun verran reseptejä ja se mikä tässä toscanalaissessa reseptissä oli erilaista oli se, että mascarpone-päälliseen lisättin sitruunankuorta, mikä kyllä toimi mun mielestä oikein hyvin.  

Kaiken kaikkiaan oli oikein opettavainen ilta ja jatkossa pyrin ilmoittautumaan mahdollisimman monelle kurssille hakemaan lisää oppia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti