sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Sipulipiiras pakkaspäivän iloksi

Nyt, kun influenssakausi painaa päälle, ajattelin että voisi olla järkevää tehdä sipulipiirakka. Sipulihan sisältää paljon antioksidantteja ja sen tiedetään vahvistavan immuunipuolustusta, joten armaan mieheni hieman skeptisestä suhtautumisesta huolimatta työnsin käteni taikinakulhoon.

Puna- ja purjosipulin lisäksi tähän piirakkaan laitetaan myös valkosipulin makuista tuorejuustoa, joten ihan kevyimmästä päästä ei tämä(kään) piirakka ole. Mutta maku on erittäin hyvä!



Sipulipiirakan voi hyvin tehdä myös muotteihin. Siinä tapauksessa käytä n. 15 vuokaa ja 10 minuuttia lyhyempää paistoaikaa. Kyseinen resepti on Iloa leivonnasta-kansiosta, jonka reseptit kerättiin pikkuhiljaa omaan kansioonsa. Julkaisija on Mestarikustannus Oy. Taisi olla jotain 2000-luvun alun juttuja. Nyt tuntuu aikansa eläneeltä tuollainen idea, mutta onneksi tuli hankittua, koska tässä samaisessa kansiossa on myös maailman parhaiden valkosuklaakeksien resepti - ehkä jaan senkin joku päivä ;)

Hoitokissa Jimi valvoo leivontaprosessia
Ainekset: 

Piirakkataikina
n. 3 dl vehnäjauhoja
50 g voita tai margariinia
1 dl maitorahkaa

Täyte
1 purjo
2 punasipulia
1 rkl voita tai margariinia
125 g valkosipulituorejuustoa
3 munaa
2,5 dl maitoa
0,5 tl suolaa (laitoin vähän enemmän)
0,5 tl mustapippuria (tätäkin laitoin vähän enemmän)

1. Nypi jauhot ja voi ryynimäiseksi taikinaksi
2. Lisää joukkoon vaitorahka ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuokaan (24 cm) tai leivosvuokiin.
3. Laita vuoka/vuoat kylmään noin puoleksi tunniksi. Säädä uuni 225 asteeseen.
4. Suikaloi purjo. Kuori ja viipaloi punasipuli.
5. Sulata voi paistinpannussa ja kuullota purjoa ja punasipulia muutama minuutti


6. Sekoita juust pehmeäksi. sekoita yhteen juusto, munat ja maito, mausta suolalla ja pippurilla.
7. Ota vuoka kylmästä ja levitä sipuliseos piirakkataikinalle. Lusikoi päälle juustoseos.
8. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 30 minuuttia. Tarjoa piirakka lämpimänä tai anna jäähtyä ja tarjoa myöhemmin. (voi myös pakastaa)


Itselläni jäi piirakkataikina vähän paksuksi, joten paistamiseen meni lähemmäksi 45 minuuttia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti