maanantai 15. lokakuuta 2007

Ympäristöblogipäivä 15.10.07

Tämän päivän teemaan liittyen muutama sana Nobelin rauhanpalkinnosta. On todella upeaa ja pohjoismaalaisille tyypillistä, että asioita ennakoidaan. Olen täysin samaa mieltä Nobel-komitean kanssa siitä, että ennakoimalla ilmastonmuutoksen tulevia, mahdollisesti kriiseihin ja sotiin johtavia vaikutuksia pitää jo nyt estää niiden synty ja sen vuoksi palkinto meni aivan oikeaan osoitteeseen. Toisaalta ei olisi hullumpaa, että kyseistä palkintoa uudistettaisiin ja palkintokategorioita lisättäisiin, jotta saadaan rauha ja muu humanitäärinen työ eroteltua.

Koulussamme eletään globaalin vastuun vuotta ja tämä näkyy pieninä tekoina ympäristön hyväksi. Olemme myös mukana eurooppalaisessa projektissa, jossa teemana on kestävä kehitys. Taannoin olimme rehtorimme kanssa kokouksessa, jossa teimme suunnitelmia tulevan vuoden varalle ja edelleenkin on tunne, että me täällä Suomessa olemme paljon edellä partnereitamme (joista ei siis kukaan ole Saksasta, missä taas ympäristöasiat ovat mallillaan). Mutta emme mekään voi jäädä makoilemaan laakereillemme - Helsingin Sanomien uutisen mukaan ikijäät sulavat jo meidän elinaikanamme, eli vuonna 2020 aikaisemmin ennustetun 2080 sijaan. Projektin puitteissa teemme kaikilla yhdeksäsluokkalaisilla kyselyn, jonka tuloksista sitten selviää, miten he itse kokevat omat vaikutusmahdollisuutensa ympäristöasioissa. Kun saamme tulokset, voin kertoa, miltä tulevaisuuden toivojemme asenteet vaikuttavat.

Kävimme katsomassa Nobel-palkitun Al Goren dokumentti Epämiellyttävä totuus kaikkien yhdeksäsluokkalaisten kanssa elokuvateatterissa ja vaikkakin nyt on kovasti niistä yhdeksästä asiavirheestä kohuttu, niin sanoisin, että filmi kuitenkin kannattaa oppilaille näyttää (elokuvien näytöstä kouluissa pääsisi todella pitkään keskusteluun, joten en mene siihen nyt...). On otettava huomioon, että vaikka monet teinit varmasti näkivät Al Goren Live Earth konsertin ja sitä kautta saivat tietoiskuja ympäristön tilasta, niin monet nuoret voivat nukkua ruususen unta ja olla autuaan tietämättömiä siitä, mitä ympärillä tapahtuu. Kouluilla on kuitenkin yleissivistävä tehtävä ja tämänkaltaisten, huomiota saaneiden dokumenttien avulla voi päästä vaikuttamaan heidän käyttäytymiseensä. Eli pääsisimme ehkä paremmin tilanteeseen, jossa rehtorimme sanoja lainatakseni "toimitaan paikallisesti, vaikutetaan maailmanlaajuisesti".

Ympäristöasioista kiinnostuneille blogivinkki: www.hs.fi/politiikka

Pidetään huolta ympäristöstä ja toisistamme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti